Ishrana vinograda

U zavisnosti od predviđenog obima proizvodnje nameće se potreba za intenzivnim đubrenjem vinograda. Da bismo ostvarili taj cilj potrebno je redovno unositi organska i mineralna đubriva. Od mineralnih preporučuje se makro đubriva pri osnovnom đubrenju, a mikro i makro đubriva za prihranjivanje u toku vegetacije. Fosforna i kalijumova đubriva uneti u zemljište pri jesenjoj dubokoj obradi. Na proleće potrebno je uneti jedan deo azotnih đubriva pri prolećnoj dubokoj obradi, a drugi deo rasturiti odmah posle izvršenog oplođenja. Radi što pravilnijeg načina ishrane vinove loze, primeniti tkz. rotacioni sistem đubrenja. Pri ovakvom đubrenju celu površinu vinograda treba podeliti na četri dela. Stajnjak se unosi svake godine samo na jednom od četri dela, dok se ne izvrši rotacija. Mineralna đubriva u ovakvom sistemu imaju dopunski karakter. Polazeći od pretpostavke da smo meliorativnim đubrenjem doveli zemljište na optimalan nivo plodnosti, ovim rotacionim sistemom održava se taj nivo.