
Elixir Supreme 12:11:18
AZOT (N) ukupan | 12% |
Amonijačni azot | 12% |
FOSFOR PENTOKSID (P2O5) rastvorljiv u NAC i vodi | 11% |
Fosfor(V)oksid (P2O5) rastvorljiv u vodi | 8,5% |
KALIJUM-OKSID (K2O) rastvorljiv u vodi | 18% |
Magnezijum-oksid (MgO) ukupan | 3% |
Sumpor (S) rastvorljiv u vodi | 14% |
Bor (B) ukupan | 0,01% |
Cink (Zn) ukupan | 0,02% |
Elementi u tragovima Fe, Mn |
Proizvod NPK 12:11:18 + 3% Mg + 14% S + 0,01% B + 0,02% Zn + TE predstavlja kompleksno neorgansko čvrsto mineralno đubrivo koje sadrži sve neophodne makro i mikroelemente kojim obezbeđujemo potpunu ishranu gajenim biljkama u toku proizvodnog ciklusa. Pored osnovnih makroelementa: azota (N), fosfora (P) i kalijuma (K), formulacija je obogaćena i sekundarnim makroelementima magnezijumom (Mg), sumporom (S) i mikroelementima, kao što su: bor (B), cink (Zn), mangan (Mn) i gvožđe (Fe).
Preporučena primena:
- Povrće 450 – 1150 kg/ha
- Luk 500 – 700 kg/ha
- Kupus 700 – 1000 kg/ha
- Paradajz 500 – 900 kg/ha
- Paprika 550 – 800 kg/ha
- Krompir 700 – 1100 kg/ha
- Mrkva 500 – 700 kg/ha
- Voće 400 – 1000 kg/ha
- Malina 500 – 1000 kg/ha
- Vinova loza 400 – 700 kg/ha
Razlozi za primenu:
- Ujednačen odnos hraniva u svakoj granuli i visoka pristupačnost hranljivih elemenata omogućavaju lako usvajanje i ujednačen porast biljaka
- Pogodno za primenu u velikom broju gajenih useva na svim tipovima zemljišta
- Efikasniji azot (N) u amonijačnom obliku
- Fosforna (P) komponenta visoke vodorastvorljivosti
- Kalijum (K) je u obliku sulfata (SOP) što predstavlja odlično rešenje za biljne vrste koje su osetljive na hlor (Cl)
- Prisustvo sumpora (S) utiče na sintezu proteina, stimuliše enzimsku aktivnost biljaka, utiče na metabolizam azota i doprinosi većoj tolerantnosti useva na nepovoljne uslove spoljašne sredine
- Magnezijum (Mg) ima ključnu ulogu u sintezi hlorofila, proteina, pektina, utiče na usvajanje i kretanje fosfora (P) u biljci
- Prisustvo mikroelemenata bora (B) i cinka (Zn), kao i gvožđa (Fe) i mangana (Mn) u tragovima, neophodno je za odvijanje ključnih fizioloških procesa u biljkama koji utiču na krajnji kvalitet i visinu prinosa