NutriVeg – za dobre domaćine

Zahvaljujući dobrim hemijskim i fizičkim osobinama granula kao i dodatku mikroelemenata, formulacije Premium proizvodne linije su takođe naišle na odličan prijem kod poljoprivrednika. Jedna od formulacija Premium linije je “NutriVeg”. Zbog izbalansiranog sadržaja elemenata ovo đubrivo pogoduje većini ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura. Jedna od njih je i “NutriVeg” koji sadrži 51,3 % aktivne materije. Detaljnije o ovoj formulaciji, objasnio je produkt menadžer Elixir Agrar Miroslav Vlaović: “NutriVeg” u sebi sadrži 10 % azota, 10 % fosfora, 20 % kalijuma, sekundarne i mikro elemente, sve u veoma dostupnom obliku.

Ovo đubrivo predstavlja idealnu kombinaciju za biljke koje imaju veći zahtev prema kalijumu kao što su povrtarske kulture: krompir, paprika, paradajz, krastavac, grašak i ostalo. Od sekundarnih elemenata “NutriVeg” u sebi sadrži i sumpor, koji je izuzetno bitan za kupusnjače jer imaju velike potrebe za njim i magnezijum, a od mikro, bor i cink. Naročito bi trebalo istaći bor koji je kod svih povrtarskih kultura bitan za cvetanje i sadržaj šećera, odnosno skroba u npr. krompiru.”Tim Elixir Agrara posetio je čuvenog proizvođača povrća iz Begeča Marka Čarnića koji primenjuje “NutriVeg” za krompir i mrkvu. Marko je primenio “NutriVeg” u količini od 800 kg po hektaru, nakon urađene analize zemljišta. “Za ovu godinu na ovoj parceli konkretno imam dovoljno fosfora, tako da ću primenom ovog đubriva koje je obogaćeno kalijumom praktično dobiti to što mi treba”, istakao je Čarnić. Marko je izrazio veliko zadovoljstvo za pokretanje savremenog pogona za proizvodnju mineralnog đubriva u Srbiji i svakako daje prednost kvalitetnom domaćem hranivu.

Cilj “Elixir Zorke” jeste da na osnovu kvaliteta đubriva opravda poverenje poljoprivrednika. Kvalitet”NutriVega” se između ostalog ogleda i u visokoj topivosti i prisustvu jednog od najvažnijih sekundarnih elemenata magnezijumu. Formulacija “NutriVega” u sebi sadrži i 2% magnezijuma koji je izuzetno bitan za proces fotosinteze. Pojedine kulture zahtevaju ovaj element u velikim količinama, kao npr lubenica, tikvice i krastavci. Proizvođač Lazar Đukić iz Gospođinaca pripremio je parcelu za proizvodnju krastavaca i tom prilikom primenio je “NutriVeg” u količini od 800 kg po hektaru. Pitali smo Lazara zašto se opredelio za “NutriVeg”? ” Na ovoj parceli će biti krastavci i tu ćemo ići oko 800 kg po hektaru NutriVega. Postavljamo sistem za navodnjavanje kap po kap, jer nam je u interesu da imamo visok prinos kvalitetnog roda. Otprilike to je neka dobra kombinacija, s obzirom na to da radimo za izvoz za Nemačku. Odnos cene i kvaliteta je izuzetno dobar”, rekao je Lazar Đukić. Poput Marka i Lazar je saglasan da je dobro šro je u Srbiji ponovo zaživela proizvodnja mineralnog đubriva, što bi trebalo da doprinese većoj ponudi kvalitetnih mineralnih đubriva, a po pristupačnijim cenama.