Kompleksna đubriva u voćarstvu

Jedna od osnovnih agrotehničkih mera u savremenim voćarskoj proizvodnji je đubrenje. Od kvaliteta jesenjeg đubrenja umnogome zavisi rod u narednoj sezoni.

Optimalno je da se u voćnjak unese količina od 400-800 kg/ha kompleksnih mineralnih đubriva, u zavisnosti od analiza zemljišta, starosti voćnjaka i nivoa osnovnih hranljivih elemenata u zemljištu.

Agronomi savetuju korisćenje mineralnih đubriva koja u sebi sadrže veće količine kalijuma i fosfora, a manji procenat azota, a najpovoljnije vreme za unošenje ovih đubriva je u periodu mirovanja voćnjaka od polovine oktobra do polovine novembra.

“Kompleksna mineralna đubriva proozvođača Elixir Zorka u formulacijama NPK 6:12:24 i NPK 5:15:30 predstavljaju idealno đubrivo za obavljanje ove agrotehničke mere.

Đubrenje ima za cilj povećanje prinosa i poboljšanje kvaliteta plodova, kao i popravku fizičkih, hemijskih i bioloških osobina zemljišta. Optimalan sadržaj fosfora ima značajnu ulogu u formiranju reproduktivnih organa i sazrevanju plodova, sadržaj kalijuma utiče na kvalitet, boju i krupnoću ploda, a pored toga nedostatak kalijuma smanjuje otpornost stabala višnje na niske temperature. Zbog osobina fosfora, kriterijumi pri odabiru fosfornih đubriva treba da budu sadržaj i rastvorljivost fosfora, odnosno njegova dostupnost biljkama”, kaže za naš portal rukovodilac kooperacije u Elixir Agraru Rastislav Roška

U redovnom đubrenju voćnjaka razlikuje se đubrenje mladih zasada i đubrenje zasada u rodu. Redovno đubrenje dugogodišnjih zasada mineralnim đubrivima obavlja se dva ili tri puta godišnje.

Za osnovno đubrenje zasada oblačinske višnje, poljoprivrednik Siniša Smoljan iz Žablja koristio je NPK mineralna đubriva Elixir Zorka. Siniša je jesenas upotrebio visoko koncetrovano kompleksno đubrivo Elixir Zorka NPK 6:12:24.

“Odlučio sam se za mineralna đubriva Elixir Zroka zato što su po kvalitetu istog ranga kao i uvozna, a cena im je manja, što ne sme da se zanemari. Pored toga, primetio sam da se đubrivo pravilno i ujednačeno rastura i da nema prašine.

U protekloj godini upotrebio sam sve potrebne agrotehničke mere u voćnjaku.Upotrebio sam kvalitetnu zaštitu od bolesti i štetočina,obradu zemljišta i ishranu mineralnim đubrivima. Višnja je u zimu ušla dobro pripremljena,tako da kao što možete videti dobro je podnela ove nepovoljne uslove I dobro se pripremila za budući rod”.

U prolećnom đubrenju unosi se azot, preporuka je da azot treba unositi pred kretanje vegetacije kao i u toku vegetacionog perioda. Pored azotnih đubriva, prilikom prve prolećne prihrane zemljišta može se upotrebiti i kompleksno mineralno đubrivo sa naglašenim sadržajem azota. Prihrana se obavlja posle zametanja plodova krajem aprila, azotnim ili NPK đubrivima sa naglašenim azotom.

U slučaju da se iz bilo kog razloga osnovno đubrenje ne obavi u jesen, tada se količina biljnih hraniva predviđena za osnovno đubrenje u jesen i količina za prvo prolećno đubrenje unose u zemljište zajedno, prilikom prve prolećne obrade zemljišta.

Đubriva se primenjuju po celoj površini zasada. izuzetno, u zasadima retkog sklopa ili gde je reč o pojedinačnim stablima, dodaju se u zonu oko stabala, u površini nešto široj od krošnje. U kompleksnim mineralnim đubrivima Elixir Zorke azot se nalazi u amonijačnom i nitratnom obliku, što su oblici koje biljka najlakše usvaja iz zemljišta.

Za visok prinos jezgričavog i koštičavog voća potrebno je dodati 90 do 200 kg/ha azota, 70 do 120 kg/ha fosfora i 130-250 kg/ha kalijuma. To znači da se u osnovnom đubrenju u jesen pođubri sa 400-800 kg/ha kompleksnog mineralnog đubriva sa naglašenim sadržajem kalijuma a preostala količina azota upotrebi se u prolećnom delu vegetacije, kaže Roška.

Siniša kaže da je tokom jesenjeg osnovnog đubrenja upotrebio 500 kg/ha kompleksnog mineralnog đubriva Elixir Zorka NPK 6:12:24 i da planira da u narednom periodu upotrebi još 400-500 kg/ha azotnog đubriva.

Meliorativno đubrenje podrazumeva unošenje osnovnih hraniva u zemljište radi podizanja nivoa hraniva na optimum. Time se voćnjacima omogućuje snabdevanje dovoljne količine biljnim hranivima dugi niz godina.

Od osnovnih hraniva to su fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum i sumpor. Za meliorativno i osnovno đubrenje koriste se visoko koncentrovane formulacije kompleksnih đubriva, sa naglašenim sadržajem fosfora i kalijuma.

Kompleksna mineralna đubriva Elixir Zorke spadaju u visoko koncentrovana đubriva, ujednačene granulacije i sa izbalanisranim sadržajem azota, fosfora i kalijuma. Elixir Zorka proizvodi različite formulacije kompleksnih mineralnih đubriva visokog kvaliteta, proizvedene najmodernijim tehnologijama, koje u potpunosti ispunjavaju potrebe biljnih kultura za svim elementima, bez obzira na specifičnosti useva, tipove proizvodnje i razlike u kvalitetu zemljista.

Usvajanjem modernog tehnološkog koncepta proizvodnje kompleksnih mineralnih đubriva, kvalitet proizvoda fabrike Elixir Zorka postavljen je kao imperativ u proizvodnom procesu.