AmoSulfan uticao na prinos uljane repice

Žetva uljane repice je pri kraju i već sad je uočljivo da su prinosi šarenoliki. Jake kiše i olujni vetrovi tokom maja meseca doveli su do poleganja ove uljne kulture, međutim, poljoprivrednici koji su ove godine koristili AmoSulfan azotno đubrivo fabrike Elixir Zorka zadovoljni su prinosima.

Poređenja radi, parcele koje smo obišli imaju prinose koji su u proseku veći od 4t/ha. U razgovoru sa domaćinima, konstatovano je da je ovako visok prinos rezultat pravilnog izbora đubriva za prihranu uljane repice. Svi su koristili AmoSulfan Elixir Zroke koji je zbog visokog sadržaja sumpora omogućio biljci da dobro razvije korenov sistem i formira pupoljke na glavnoj ali i na bočnim granama gotovo istovremeno. Upravo to je u značajnoj meri i uticalo na prinos.

Osim prinosa, prve analize kvaliteta, pokazale su da je sumpor iz AmoSulfana uticao i na uljnost tj količinu ulja u zrnu. Prema tim preliminarnim rezultatima AmoSulfan je kod nekih hibrida povećao sadržaj ulja za čak 2%.

Svi rezultati ukazuju na tačnost tvrdnji o pozitivnim karakteristikama upotrebe AmoSulfana kod uljane repice, o čemu su naši proizvođači bili informisani tokom zimskih predavanja.