Elixir Zorka kompleksna đubriva

Elixir Agrar organizovao je tokom IX zimskog seminara na Tari predavanje za poljoprivrednike ne temu “Postojeći asortiman mineralnih đubriva u Srbiji, njihov kvalitet i problemi racionalne primene”.

Prema rečima prof. Dr Dragi Stevanovića, u Srbiji je upotreba kompleksnih mineralnih
đubriva gotovo zamrla. Najviše zbog, kako je naglasio profesor Stevanović, činjenice da nema domaćih proizvođača kvalitetnog kompleksnog mineralnog đubriva. Prema analizi koju je predstavio upotreba mineralnih đubriva u 2011. bila je na nivou 320.000 tona, čime smo uneli oko 80 kg aktivne materije u zemljište što je na donjem nivou u odnosu na 80-te godine prošlog veka.

Međutim, poljoprivrednici u Srbiji ipak mogu očekivati da će na tržištu moći da nabave kvalitetno kompleksno mineralno đubrivo, koje prema rečima prof. Stevanovića nema adekvatnu zamenu u đubrivima proizvedenim po drugačijoj tehnologiji.

Zahvaljujući greenfield investicijama Elixir Group u industriju hemijskih proizvoda u Prahovu i fabriku kompleksnih mineralnih đubriva Zorka, može se očekivati da će bilansi unošenja aktivne materij epo hektaru biti popravljeni u 2013. godini. Elixir Zroka i Elixir Prahovo proizvodiče kompleksna mineralna NPK đubriva hemisjkom granulacijom.

Elixir Zorka Kompleksna mineralna đubriva od ostalih na tržištu razlikuje oblik u kome se nalazi fosfof kao makroelement. Zbog tehnologije dobijanja ovog makroelementa iz fosforne kiseline, fosfor se u Elixir Zorka kompleksnim mineralnin đubrivima nalazi u obliku koji je lako i brzo dostupan biljkama. Zbog toga Elixir Zorka kompleksna mineralna đubriva mogu se primeniti i u prolećnoj predsetvenoj pripremi.