Milijarda evra pokreće agrar

Sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Srbije Milan Prostran istakao je da mora postojati čvrsta korelacija između učešća poljoprivrede u bruto društvenom proizvodu i učešća agrarnog u ukupnom budžetu, zbog čega bi izdvajanja za poljoprivredu trebalo da iznose 10 odsto republičkog budžeta.

On je naglasio da ne treba imati iluzije da se brzo može vratiti život u napuštena seoska područja, već tamo gde ima ljudi treba krenuti u ozbiljnije projekte. “Na žalost, izgubili smo mnogo vremena, mnogo je prostora devastirano”, kazao je Prostran.

Sekretar Prostran je podsetio da je migracija seoskog stanovništva u gradove bila neminovnost industrijalizacije, istakavši da je njihovo vraćanje i ponovno naseljavanje sela kompleksno pitanje. “Ne možete zamisliti ni opstanak, ni razvoj sela, ni razvoj porodica, ni ženidbe, ni udadbe, ukoliko nemate neke osnovne infrastrukturne objekte, naglasio je Prostran.

Sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Srbije je, međutim, zaključio da će se srpskom selu teško vratiti ona funkcija koju je nekada imalo, kao i uloga koju sada imaju ruralna područja u razvijenom delu Evrope, jer oni nisu zapostavili svoja sela.

Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) nedavno je objavio da u selima Srbije trenutno ima više od 50.000 praznih kuća. Od 4.600 sela u Srbiji čak 73 odsto nema dom kulture ni biblioteku, u 400 sela nema nijedne prodavnice, u 2.760 sela nema vrtića, a poštu nema čak 2.000 sela.

Asfaltnim putem nije povezano više od 500 sela. Manje od 100 žitelja ima čak 986 sela, a 260.000 momaka i 100.000 devojaka sa sela, starosti od 30 do 45 godina, nisu zasnovali porodicu.