„Našao sam partnera u ishrani bilja“ proizvođač bostana iz opštine Žitorađa

Porodica Petrović iz Samarinovca, naselja u opštini Žitorađa, bavi se proizvodnjom lubenice već 15 godina. Miroslav je, zajedno sa suprugom Biljanom i dvoje dece nastavio dugogodišnju porodičnu tradiciju uzgoja bostana i može se pohvaliti organizovanom proizvodnjom i kvalitetnim proizvodima. Gazdinstvo Petrović upravo pedstavlja dobar primer kako se uz požrtvovanost i zalaganje postižu dobri rezultati.

Miroslav se trudi da redovno prati dešavanja i inovacije na poljima ishrane bilja i drugih agrotehničkih mera. Tako je prošle godine, tragao za kvalitetnim granulisanim đubrivima koja će mu unaprediti proizvodnju i smanjiti troškove. Na preporuku prijatelja, odlučio je da proba mineralna đubriva Elixir Zorka. Najpre ga je oduševila odlična saradnja sa menadžerima Elixir Agrara, a potom i dobri rezultati koji su usledili. Pre svega urađena je analiza zemljišta, a potom je u skladu sa biljnom vrstom i rezultatima analize oformljena preporuka đubrenja od strane produkt menadžera Elixir Agrara. Sastojala se od kombinacije dva proizvoda Elixir Zorke – NPK 7:20:30 + 3% S i NutriMAP-a. Ukupno je primenjeno 7 kg/a od obe formulacije. Uz ovu preporuku, Miroslav je uprkos gradu, koji ih je zahvatio, i naneo štetu usevu od 20% – 30%, ostvario zadovoljavajući prinos i dobar kvalitet proizvoda, tačnije četiri vagona/ha. U razgovoru sa timom Elixir Agrara Miroslav je istakao odličan kvalitet proizvoda Elixir Zorka, kao i prinose koje ostvaruje sa njihovom primenom. On je tom prilikom uporedio lubenice koje su prihranjene formulacijama iz Šapca i deo parcele bez ovog đubriva. Razlika se vidi i na slici u galeriji.

Pored lubenice, porodica Petrović ima i plasteničku proizvodnju paradajza. Ovde je primenjeno đubrivo NPK 6:12:24 + 6% S uz kombinaciju sa NutriMAP-om. Ovaj domaćin je istakao da je na tržište plasirao prvoklasan paradajz! Na kraju je dodao, da i ubuduće ostaje veran proizvodima Elixir Zorke koji su mu omogićili postizanje odličnih proizvodnih rezultata.