Popis poljoprivrede u Srbiji

Prvi podaci Popisa poljoprivrede pokazali su da Srbija ima ukupno 631.122 poljoprivredna gazdinstva, od čega su 628.555 porodična, a 2.567 gazdinstva pravnih lica i preduzetnika. Popis je pokazao i da prosečno gazdinstvo ima 4,5 hektara zemlje, da se poljoprivredno zemljište najviše koristi u Vojvodini i da se najveći broj poljoprivrednih domaćinstava nalazi u Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

Osim korišćenog poljoprivrednog zemljišta, popisivalo se i koliko se gaji goveda, svinja, ovaca, koza, živine i broj pčelinjih društava. “Prosečno poljoprivredno domaćinstvo raspolaže sa 4,5 hektara zemlje, poseduje jednu kravu, tri ovce, četiri svinje, 27 komada živine, jednu košnicu i jedan traktor”, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Najveći broj poljoprivrednih domaćinstava nalazi se Šumadiji i zapadnoj Srbiji, u Vojvodini se najviše koristi poljoprivredno zemljište (47,6%), najveći broj goveda gaji se u Šumadiji i zapadnoj Srbiji (46%), živine i svinja u Vojvodini (41%), koze se najviše gaje u južnoj i istočnoj Srbiji, a najveći broj pčelinjih društva i traktora poseduju građani u Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

Vukmirović je rekao da je Popis poljoprivrede bio najteži posao koji je do sada Zavod za statistiku uradio i istakao da će građani od popisa imati samo koristi. On je za agenciju Beta kazao da je odziv građana bio odličan i da je u popisu učestvovalo 99,9% stanovništva. “Onih 0,1% su izuzeci koji su uvek mogući. Mi ćemo u nekoliko slučajeva u skladu s pravilnikom i zakonskim aktima preduzeti odgovarajuće korake za njihovo kažnjavenje. Podnećemo prijave”, rekao je Vukmirović.

Bivše jugoslovenske republike imaju sličan broj hektara korišćenog zemljišta po gazdinstvu kao i Srbija, u kojoj se prosečno obrađuje 5,3 hektara. U Sloveniji se obrađuje 6,5 hektara, u Crnoj Gora 6,3 a u Hrvatskoj 5,6 hektara. Poređenja radi, zemlje u Evropi koriste 17,9 hektara zemljišta po gazdinstvu. Sprovođenje Popisa poljoprivrede predstavlja osnov za dalje harmonizovanje statistike poljoprivrede s metodologijom i standardima Evropske unije (EU).

Konačni rezultati Popisa poljoprivrede, koji je rađen od 1. oktobra do 15. decembra 2012. godine, biće objavljeni do 31. decembra 2014. godine.