Poseta gostiju iz Ukrajine

Predstavnici agrarnih firmi, paori i poljoprivredni stručnjaci iz Ukrajine bili su gosti Elixir Agrara u periodu od 3. do 5. jula 2016., a razlog posete je mikrogranulisano startno đubrivo SuperStart.

SuperStart je već imao svoju prvu primenu u Ukrajini na usevima kukuruza, soje, šećerne repe i suncokreta. Firma „Global Chemical Group“ iz Kijeva je distribuirala ove godine količine SuperStarta na tržište Ukrajine.  Zbog vidljivih razlika u razvoju, interesovanje za ovim proizvodom Elixir Zorke sve više raste.

Domaćini su najpre upriličili obilazak srpskih oranica, odnosno jarih useva na kojima je primenjen SuperStart. Tom prilikom je organizovana poseta imanju PP Bezdan AD, nedaleko od Sombora, koje je uvrstilo u svoju proizvodnju šećerne repe, soje i kukuruza mikrogranulisano đubrivo Elixir Zorke. Biljke šećerne repe su izgedale odlično, u dobroj kondiciji i sa velikom lisnom masom. Među gostima, bilo je primetno pozitivno iznenađenje  prilikom vađenja šećerne repe gde je uočen dobro razvijen koren. Kod soje je primećen veliki broj formiranih kvržica na korenu, što ukazuje i obećava (na) dobar prinos. Poredivši parcele kukuruza sa SuperStartom i bez startnog đubriva, uočena je velika razlika – u celoj fazi razvoja. Naime, prvi se nalazi već u fazi metličenja, dok su kod kontrolne table kukuruza uočeni uvijeni listovi, što upućuje na nedostatak vode odnosno slabo razvijen korenov sistem – što se i potvrdilo nakon vađenja biljki i njihovog poređenja.

Gosti su imali priliku da vide i kako izgleda sejalica sa montažnim depozitorima. Stručnjaci Elixir Agrara  su temeljno objasnili postupak montaže i način primene mikrogranula uz pomoć depozitora.

Među gostima bio je prisutan i profesor doktor Gospodarenko Grigori sa Umanjskog nacionalnog Univerziteta u Ukrajini, kojeg smo zamolili da prokomentariše obilazak parcela i primenu mikrogranulisanog startnog đubriva.

„U Ukrajini je postojao predlog o načinu primene i vrsti đubriva kao što je SuperStart, koji bi omogućio bolje usvajanje od strane biljke i brži razvoj. Sama ideja je potekla od profesora Zajekejeviča još pre 10 godina. SuperStart je upravo ono o čemu je profesor i govorio – ravnomerna distribucija zajedno sa setvom i mala doza primene sa visokom efikasnošću i iskorišćenjem.

Fosfor je u Ukrajini deficitaran element, SuperStart sadrži 35% fosfora i pritom se unosi u zonu korena što povećava procenat usvajanja od strane biljke i samim tim brži i bolji razvoj. Ovo mikrogranulisano đubrivo je odlično za početni razvoj biljke, jer mlada biljka, isto kao i dete, zahteva u samom startu snagu i energiju.“

Usledila je poseta pogonu u Šapcu, gde je u toku bila proizvodnja formulacije PK 20:30 + 6% Ca. Tehnolog je predstavio prisutnima radne jedinice i savremen način proizvodnje đubriva. Pritom je održana i stručna prezentacija u okviru koje su predstavljeni rezultati upotrebe SuperStarta 2015. godine na području Srbije.

Druženje se nastavilo u restoranu na večeri uz tradicionalne ukrajinske zdravice koje su sadržale komentare o sjajnom dejstvu SuperStarta i lepo upriličenom boravku u Srbiji.