Poskupeo lešnik

Na osnovu istraživanja Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije u sklopu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, ali i upoređivanjem cene lešnika u okruženju može se zaključiti da cena od 1000din odnosno 9 EUR (prodaja na malo zelena pijaca) je odavno prevaziđena te da se u narednom periodu može očekivati samo rast cene lešnika na tržištu Srbije ali i u regionu, navelo je Udruženje proizvođača lešnika.

Pad u proizvodnji lešnika u Turskoj, najvećeg proizvođača i izvoznika u svetu, izazvala je nagli porast cene što ugrožava industriju čokolade, javlja agencija AFP.

U martu u četiri okruga u crnomorskom regionu Turske (Giresun, Trabzon, Rize i Ordu), regioni u kojima se nalazi najveća proizvodnja lešnika u zemlji, bili su pogođeni vremenskim neprilikama, a pritom najviše sa mrazom i gradom, što je dovelo do uništenja dela žetve.

Godišnja proizvodnja lešnika u Turskoj je oko 590.000 tona, što predstavlja tri četvrtine od svetske proizvodnje. Ali ove godine rod lešnika može da padne na 370.000 tona, na koliko računaju proizvođači.