Proizvođači kukuruza o formulaciji NutriMAP

Firma “Agrohemika” iz Bačkog Petrovca snabdeva se formulacijom NutriMAP od prošle godine. Kako kaže rukovodilac komercijalne službe Jana Francisti, NutriMAP se najviše koristi za usev kukuruza.

“Analizom zemljišta utvrđeno je da je okolina Bačkog Petrovca dovoljno snabdevena kalijumom, tako da se poljoprivredni proizvođači najviše odlučuju za NP formulacije. Prošle godine, nekoliko poljoprivrednih proizvođača opredelilo se za primenu NutriMAP-a. Nakon odličnih prinosa, koje su ostvarili sa primenom ovog đubriva, povećala se tražnja za ovom formulacijom Elixir Zorke. Poljoprivrednici ističu da NutriMAP doprinosi ujednačenom razvoju biljaka, stabilnom prinosu i boljem kvalitetu zrna”.

Direktor firme “Agrostory” iz Banatskog Karlovca, Slobodan Đurić ističe takođe sve veću tražnju za formulacijom NutriMAP. Proizvođači kukuruza koji su primenjivali ovu formulaciju Elixir Zorke, ostvarivali su prinos i do 14,5 t/ha.

Milivoj Kojić iz komercijalne službe firme “Agronom Despotovo-Pivnice” istakao je da poljoprivredni proizvođači iz okoline Despotova najviše primenjuju formulaciju NutriMAP za usev kukuruza. “NutriMAP se pokazala kao odlična kombinacija hranljivih elemenata za većinu ratarskih useva. Najviše je primenjuju proizvođači kukuruza. Firma Agronom se već treću godinu zaredom snabdeva ovom formulacijom i konstantno povećava količine. Takođe u okviru svoje poljoprivredne proizvodnje primenjuje NutriMAP, kako za ratarske useve, tako i za povrtarske.” – istakao je Milivoj.

Unapređena formulacija NutriMAP pokazala se kao pravo rešenje za veliki broj biljnih vrsta. Veliku primenu ima u kukuruzu, svim žitaricama, u povrću a takođe i u voćarskim biljnim vrstama.  

Primenom ovog đubriva obezbeđujemo gajenim biljkama maksimalno korišćenje fosforne komponente u godini primene. Prisustvo cinka čini ga idealnim rešenjem za primenu u ratarstvu. Cink je mikroelement koji utiče na bolje usvajanje fosfora. Nezamenljiv je u metabolizmu ugljenih hidrata i sintezi proteina. Osetljivost na nedostatak cinka naročito je izražen kod kukuruza, pšenice, šećerne repe, jabuke, luka…