Prvi Dani polja šećerne repe Elixir Agrara

Kompanije Mineralna đubriva Elixir Zorka d.o.o. i SESVanderHave SRB d.o.o. organizovale su zajedničke PRVE Dane polja šećerne repe 14. juna u Turiji. Na zadovoljstvo domaćina, odziv poljoprivrednih proizvođača ove ratarske biljne vrste, bio je veliki.

Kvalitetna ishrana šećerne repe prezentovana je od strane produkt menadžera Elixir Agrara, dok je na temu kvalitetnog sortimenta govorila stručna služba SESVanderHave-a.

Iz Elixir Agrara su istakli odlične rezultate šećerne repe sa upotrebom mikrogranulisanog đubriva SuperStart. Zahvaljujući ogledima koji su sprovedeni 2015. i 2016. godine, može se videti snažno dejstvo ovog mikrogranulisanog đubriva koje daje visoke i kvalitetne prinose. Razlike kontrolne parcele i parcele sa SuperStartom su značajne, prinos je bio veći i do 7 t/ha. Upotreba SuperStarta dovela je do boljeg ukorenjavanja, krupnijeg korena sa većim sadržajem šećera i do 2%.
Ovo đubrivo se aplicira u redove, u toku setve, uz pomoć depozitora, koje su svi prisutni imali priliku i da vide. Ono što je bitno istaći jeste, da mnogi proizvođači šećerne repe koriste SuperStart kao nezaobilazno đubrivo u proizvodnji ove biljne vrste.

Produkt menadžeri istakli su i druge formulacije iz proizvodnog programa Elixir Zorke. Odabir proizvoda iz široke palete kompleksnih mineralnih đubriva Elixir Zorke, sa izraženijim udelom kalijuma u formulaciji, preduslov je za ostvarenje visokih prinosa ove unosne ratarske biljne vrste. Prema sadržaju kalijuma NPK 7:20:30 + 3% S i NPK 6:12:24 + 6% S čine proizvode koji po svom sastavu odgovaraju zahtevanim kriterijumima. Oni su naglasili da ukoliko se primena osnovnog đubriva, iz bilo kog razloga, obavlja u proleće, preporuka je primenjivati đubriva visoke vodotopivosti, kao što je NutriVeg formulacije NPK 10:10:20 + 2% MgO + 9% S + 0,2% B + 0,1 % Zn.

Predstavnici SESVanderHave-a su na oglednoj parceli firme OZZ Tera Nova, predstavili sortiment šećerne repe. Posebno su predstavili pet sorti, koje su već zauzele primat na tržištu. To su Koala, Siuks, Pirana, Eldorado, Toreador, kao i sorte tolerantne na nematode, Falko i Apač.

Nakon stručnih prezentacija obe firme, profesorka doktorka Dragica Janković, koordinator Prognozno izveštajne službe zaštite bilja, govorila je o monitoringu i zaštiti šećerne repe od Cerkospore, što je veoma važna i korisna tema pogotovo u junu mesecu kada bi trebalo i ispravno reagovati na parcelama.

Potom je usledio ručak u divnom salaškom ambijentu, gde su gosti uživali uz vojvođanske melodije i pesme. Za sve one sportskog duha, organizovana je i nagradna igra, bacanje lopte u koš, gde je uz tri pogodka takmičar mogao osvojiti mineralno đubrivo Elixir Zorke.

Odziv je posvedočio o uspehu i poslovanju dveju kompanija čiji je cilj isti – moćna poljoprivredna proizvodnja.