Prvih 100.000 t đubriva

Elixir Zorka proizvela prvih 100.000 t mineralnih đubriva Na kraju uspešne poslovne godine Elixir Grupa je, u Novom Sadu, svečano obeležila proizvodnju prvih 100.000 t kompleksnih mineralnih đubriva u fabrici Elixir Zorka.

U prisustvu više od 300 kupaca i poslovnih partnera, predstavljeni su rezultati poslovanja u 2013. godini i prezentovana je nova, PREMIUM linija proizvoda Elixir Zorke. Živko Miljević, pomoćnik generalnog direktora, predstavljajući rezultate poslovanja posebno je naglasio da je više od polovine proizvedenih mineralnih đubriva distribuirano na tržištu EU i u zemljama regiona dok je 47% primenjeno na njivama u Srbiji. Strana tržišta, na kojima su prisutna mineralna đubriva Elixir Zorke, pokazala su interesovanje i potrebu za više različitih formulacija u odnosu na tržište Srbije a jedina zajednička nit jeste dominacija formulacije NPK 15:15:15. Za razliku od domaćeg tržišta, gde smo bili prisutni sa devet formulacija, na stranim tržištima smo se u 2013. godini pojavili sa čak 16 različitih formulacija!

Direktor prodaje Elixir Agrara Dejan Vidović, predstavio je novitete u proizvodnom asortimanu Elixir Zorke i najavio novu PREMIUM liniju proizvoda a poseban akcenat bio je na novom azotnom đubrivu – AmoSulfan. Prezentujući prednosti AmoSulfana, Vidović je posebno izdvojio sadržaj azota od 20% u amonijačnom obliku, koji je biljkama dostupan odmah nakon primene, i 24% sumpora u sulfatnoj formi – jedini oblik sumpora koji biljke usvajaju. Pored povećanja efikasnosti unetog azota i efikasnijoj sintezi proteina, AmoSulfan oslobađa blokirani fosfor u zemljištu kao i blokirane mikroelemente (B, Zn i Fe).