Pšenica dobrog kvaliteta

Ovogodišnja žetva u Subotici završena je na više od polovine planiranih površina, odnosno požnjeveno je ukupno 16.139 hektara od planiranih 28.140.
Kako se navodi u izveštaju Gradske službe za poljoprivredu, pšenica je do sada skinuta sa 10.800 od ukupno 21.750 hektara, a ostvarena je proizvodnja od skoro 60.000 tona, dok je prosečan prinos 5,5 tona. Vlaga zrna se kreće u rasponu od 12,5 do 14, a hektolitarska težina između 78 i 81.

U Sremu je pšenica takođe požnjevena sa većine parcela. Poljoprivredni proizvođači iz Krčedina istakli su da su ovogodišnji prinosi nezapamćeni: devet do deset tona po hektaru te da je kvalitet odličan.

Pomoćnica direktora Novosadskog instituta za prehrambene tehnologije za nauku Marija Bodroža-Solarov, koja je zadužena za projekat “Monitoring kvaliteta pšenice – žetva 2013. u Vojvodini”, potvrdila je da je kontrola pokazala da je kvalitet žita izuzetno visok.

Po njenim rečima, u predstojećem periodu valja obratiti pažnju na uslove skladištenja: zrno treba da bude pravilno razvrstano jer se samo s kvalitetnom sirovinom može napraviti dobar finalni proizvod.