Spremni za sezonu

Fabrika Elixir Zorka spremno je dočekala jesenju sezonu prodaje mineralnih đubriva i obezbedila dovoljne količine različitih formulacija prilagođenih svim tipovima zemljišta i proizvodnji, izjavio je u Bitolju direktor prodaje Elixir Agrara Dejan Vidović.

Otpimalni rok za setvu pšenice je počeo, a posao setve trebalo bi završiti do 25.oktobra. Osim izbora sortimenta, važne odluke koje poljoprivrednici treba da donesu tiču se i pravilnog odabira formulacije za đubrenje, istakao je Vidović. Više od stotinu makedonskih poljoprivrednika prisustvovalo je predavanju na temu „Tehnologija proizvodnje pšenice“, koja je organizovana sciljem da se poljoprivrednicima predstave nova saznanja u proizvodnji te ratarske kulture.

Tehnologija se nije u značajnoj meri promenila, međutim, ova godina je po svemu specifična, rečeno je na skupu. U pogledu mieneralnih hraniva, preporučuje se da pre đubrenja poljoprivrednici urade analizu zemljišta na osnovu koje će odrediti količine đubriva. U jesen, napomenuo je Vidović, uobičajeno je da se unose formulacije sa naglašenim fosforom ili kalijumom, ukoliko je u pitanju priprema za setvu jarih kultura pre svega šećerne repe.

Pored dobro poznate formulacije NP 20:20, od ove sezone za jesenje zaoravanje fabrika Elixir Zorka pripremila je formulacije NutriMap NP 10:40 i NPK 6:12:24 iz Simplex linije proizvoda, rekao je Vidović. Zbog procesa mineralizacije potrebno je u jesen uneti 40-60kg/ha azota kako bi se u zemljištu smanjio odnos C/N i ubrzao proces razlaganja žetvenih ostataka, a onemogućila depresija azota za početni porast pšenice.

Prva azotna prihrana se obavlja u prvoj ili drugoj dekadi februara sa 60% od ukupno planirane aktivne materije azota. Druga prihrana oko mesec dana kasnije pred samo kretanje vegetacije sa brzo delujućim oblicima azota (ostatak od 40%). Dve prihrane daju bolji kvalitet pšenice i smanjuje se mogućnost poleganja pšenice, zaključio je Vidović.