SuperStart pokazao odlične rezultate kod Petra Matijevića

Petar Matijević iz Vojvode Stepe je ugledni poljoprivredni proizvođač i domaćin sa severa Banata. Petar u razgovoru sa nama ne krije zadovoljsvo proizvodima fabrike mineralnih đubriva Elixir Zorka iz Šapca. Na osnovu iskustava iz prošle proizvodne godine, odlučio je da primeni SuperStart na svim okopavinama. Ipak, u dogovoru sa domaćinom, ispitali smo delovanje SuperStarta na usev kukuruza. Prilikom setve kukuruza kod Petra su usejane kontrole, odnosno delovi parcele su bez apliciranog đubriva.

SuperStart NP 10:35 +2% MgO + 5% S +2% Zn je mikrogranulisano đubrivo koje stimuliše rast biljaka u početnim fazama razvoja. Slučajevi kada su hladnija proleća, kao što je to bilo ove godine, dovode do blokade fosfora u zemljištu. Reakcija kukuruza na nedostatak fosfora je pojava crvene-antocijan boje na lišću i stablu. Ovakva biljka zaostaje u porastu, a kao krajnji rezultat dolazi do umanjenja prinosa. Zahvaljujući SuperStartu biljke su obezbeđene brzo pristupačnim fosforom tako da, uz prisustvo cinka, lakše prevazilaze ovakve nepovoljne uslove sredine. Rezultat je da ne dolazi do zaostatka u porastu kukuruza.

Ulogu SuperStarta, u ovakvim za biljke stresnim uslovima, najbolje mogu argumentovati fotografije načinjene polovinom maja meseca na parceli u blizini Vojvode Stepe. SuperStart se aplicira tokom setve, uz pomoć depozitora za mikrogranulisana đubriva u zonu semena. Prilikom setve kukuruza, posejano je nekoliko prohoda sa đubrivom SuperStart, a nekoliko prohoda bez đubriva (kontrola). Na fotografiji se tačno po bojama mogu razlikovati delovi parcele sa i bez đubriva. Biljke koje imaju crveno – ljubičastu boju lišća i stabla su biljke koje nisu imale SuperStart, dok biljke normalne zelene boje predstavljaju biljke koje su imale SuperStart. Očigledne su i razlike u habitusu biljaka.

Poseti našu Facebook stranicu i pogledaj više fotografija.

Klikni ovde i pročitaj više o SuperStart-u.