Zaustavljena setva šećerne repe

Setva šećerne repe u Srbiji prekinuta je zbog padavina koje su veoma navlažile zemljište i biće nastavljene čim to vremenske prilike dozvole, izjavio je upravnik Odeljenja za šećernu repu pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo dr Lazar Kovačev.

On je napomenuo da je u prvoj dekadi marta posejano svega nekoliko stotina hektara od planiranih 64.000 hektara i podsetio da optimalni rok za setvu te industrijske kulture traje do 10. aprila. Temperature zemljišta dozvoljavaju nastavak tog posla, ali je vlažnost previsoka tako da za sada ne može kvalitetno da se obavi predsetvena priprema parcela, objasnio je Kovačev.

Napominjući da je zimskih padavina bilo u proseku 300 mililitara po kvadratnom metru, kao i da se iduće sedmice, prema meteorološkim prognozama, očekuje oko 50 mililitara, Kovačev je ocenio da to nije dobro za nastavak setve, pa po svoj prilici ratari neće moći da ispoštuju optimalni rok. “To nikako nije razlog da odustanu od setve”, naglasio je on i podsetio da se proteklih godina šećerna repa sejala i u drugoj, pa čak i u trećoj dekadi aprila.

Važno je samo, kako je dodao, da kampanja prerade repe u šećeranama ne počne pre sredine septembra, kako bi biljke imale vegetacioni period od najmanje 160 dana, što je bitno za ostvarivanje dobrih prinosa i kvaliteta korena.
Prošle godine je u Srbiji šećernom repom bilo zasejano oko 70.000 hektara i sva je prerađena, a kolike će površine tačno biti ove godine, precizni podaci znaće se tek na kraju setve, rekao je Kovačev i dodao da kvalitetnog semena za setvu ima dovoljno.
Očekuje se da će šećernu repu prerađivati svih šest fabrika šećera koje su u pogonu u našoj zemlji.